el árbol rojo és una revista de literatura infantil i juvenil que ofereix continguts i informació sobre llibres, il·lustració, cinema i actualitat relacionada amb el sector editorial i l’univers infantil i juvenil. A més, en la nostra secció Tallers inclourem activitats infantils i contacontess subtitulats en llengua de signes.

El nostre nom és un homenatge a l’extraordinari àlbum il·lustrat per Shaun Tan i editat per Barbara Fiore Editora. Per a nosaltres, els llibres són com a arbres vermells, “plens de color i vida”, que ens esperen i ens sorprenen cada dia, omplint-nos d’il·lusions, de somnis i de ganes d’actuar.

Sempre hem estat vinculades al món del llibre i de les llibreries i, des de la revista, pretenem seguir apropant-nos als llibres amb una mirada pròpia i sensible que valori la qualitat per sobre de criteris purament comercials.

En un món editorial tan complex, a on és difícil estar visible per sobre de les grans campanyes publicitàries, volem reivindicar el treball exquisit de les editores i els editors de literatura infantil i juvenil, de les bibliotecàries i bibliotecaris, dels i les docents i de les llibreteres i els llibreters que, cada dia, fan possible que els llibres arribin als lectors.

La nostra revista intenta ser un espai a on els continguts i la informació s’estructurin de manera senzilla perquè les lectores i els lectors puguin accedir a ells de forma ràpida a través de les nostres seccions i els nostres destacats. Esperem que aquesta proposta que neix avui es converteixi en una bona eina per seguir fomentant el plaer per la lectura.

Tot això és possible gràcies als nostres col·laboradors: Simón de Ándres, Emma Castaño, Sara Cuetos i Javier Viruete, i a l’ajuda generosa de Carmen Friera.

A continuació, us detallem els continguts de les seccions de la revista que estan disponibles en castellà i català:

Llibres.

En aquesta secció podeu trobar ressenyes de llibres classificades per edat (de 0 a 2, de 3 a 6, de 7 a 8, de 9 a 12 i juvenil), per format (Àlbums il·lustrats i Pop ups) i per temàtica (Coneixements, Jocs, cançons i endevinalles, Animació a la lectura i Guies de viatge). A més, hem inclòs una secció d’Antologies i una dedicada a aquests llibres que, de moment, estan descatalogats i que volem recordar i destacar, és Les golfes dels llibres perduts. També, hem volgut crear un espai en la revista en el qual comentarem llibres especials, extraordinaris pels seus textos i il·lustracions, el nostre particular delicatessen: la secció El quadern vermell.

Il·lustració.

Cada setmana destacarem l’obra d’un il·lustrador, ho farem en el nostre espai Il·lustradors. A més, hem incorporat la secció El bosc vermell a on hem començat a plantar tots els arbres vermells que han dibuixat per a nosaltres els il·lustradors que col·laboren en la revista.

En moviment.

En aquesta secció hem inclòs Cinema infantil, un repàs crític per les últimes estrenes del cinema d’animació, i Mirades sobre la infància, un espai dedicat a pel·lícules que ens mostren altres mons a través dels ulls de les nenes i els nens protagonistes. A més, en La llanterna màgica, parlarem de curts d’animació, teatre i titelles. Tanca aquesta secció l’espai Animacions on podeu veure curts molt especials, dedicats a aquest univers màgic que creen les paraules, les històries i els llibres.

Actualitat.

En la nostra secció d’Actualitat hem incorporat Notícies sobre el sector editorial infantil i juvenil, Entrevistes a autors, il·lustradors, editors, llibreters, docents i bibliotecaris i Articles dedicats a autors, editorials, noves col·leccions, títols especials, projectes educatius i noves tecnologies.

Editorials.

Us oferim una finestra a totes les editorials que tenen als seus catàlegs llibres infantils i juvenils perquè tingueu, des de la nostra revista, accés directe a totes les novetats editorials.

Us deixem imatges de el árbol rojo de Shaun Tan perquè pugueu gaudir de les seves il·lustracions. Esperem que el nostre treball sigui també un petit arbre vermell, ple de llum i històries, que us esperi «tal com ho vau imaginar».

Gràcies a totes i a tots,

Olga Vives, Raquel Friera, Mª Ángeles Rubio i Beatriz Friera

El árbol rojo. Animació